14 Kasım 2014 Cuma

Kütüphanemiz Hakkında Genel Bilgilendirme

                                                                                           
BERGAMA İLÇE HALK KÜTÜPHANESİ MÜDÜRLÜĞÜ

Kütüphane Adres:  Talat Paşa Mah. Abacıhan Sok. No:1 (İstiklal Meydanı-Eski Kız Meslek Lisesi)

Tel-Belgegeçer: (232) 631 28 69

E-posta: bergamakutuphane@gmail.com

Web: bergamakutuphane.blogspot.com

KOHA Kütüphane Otomasyon Okuyucu Arayüzü: http://koha.ekutuphane.gov.tr/
---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kısaca Kütüphanemiz: Kütüphanemiz, 50’li yıllarda kız meslek lisesi olarak kullanmış, 2012 yılında restorasyonu tamamlanan tarihi binada yaklaşık 270 m2 kullanım alanı üzerinde hizmet vermektedir. Kütüphanemiz idari birimleri saymazsak; 2 adet genel okuma salonu, yetişkin ödünç bölümü,  çocuk bölümü ve süreli yayınlar bölümü olmak üzere toplam 5 bölümden oluşmaktadır.

Genel Okuma Salonları: Genel konulardan başlayan, sosyal bilimler ve tarihe kadar pek çok konu başlığı altında tasniflenmiş kitapların bulunduğu bölümlerdir. Yine bu bölümlerin birinde internete bağlı 2 adet okuyucu bilgisayarı okuyucularımızın internetten faydalanmaları için hizmet vermektedir.

Yetişkin Ödünç Bölümü: Edebiyat türlerinden hikaye, roman, şiir, tiyatro anı, deneme, v.b. kitapların ülkelerine göre ayrılmış bir şekilde bulunduğu bölümdür.

Çocuk Bölümü: 4-16 yaş arası çocuk ve gençlerin okuyabileceği kitapların bulunduğu bölümdür.

Süreli Yayınlar Bölümü: Sanat, Edebiyat, Bilim, Hobi, Coğrafya, Bilişim, Kadın ve Aile, Dekorasyon v.b. türde abonesi olduğumuz 52 çeşit süreli yayının ve 1 adet ulusal, bir adet büyük bölgesel ve 1 adet İngilizce gazetenin kullanıma sunulduğu bölümdür.

Personel: Kütüphanemizde 1 müdür, 3 memur, 2 işçi olmak üzere toplam 6 personel görev yapmaktadır.

Kitap Sayısı: 8050 adet yetişkin ve 3400 adet çocuk kitabı olmak üzere toplamda 11450 adet kitap mevcudumuz vardır.

Kısaca İstatistik: 2014 yılı ilk 6 aylık dönemdeki okuyucu sayımız; 7117, ödünç verilen materyal sayısı; 10149, 10 aylık dönemdeki aktif üye sayımız ise yaklaşık 1300 olarak gerçekleşmiştir. Haziran 2015 itibariyle aktif üye sayımız 1602 olmuştur.
NOT: 2015 ilk altı aylık okuyucu istatistikleri Haziran 2015 sonu itibariyle güncellenecektir.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------   

8 Aylık Dönemde Yapılan Teknik İşler:

*Mart ayından itibaren başlattığımız 60’lı yıllardan günümüze kadar kütüphanemiz envanterinde kayıtlanan ve uzun yıllar nitelikli bir sayım, düşüm, ayıklama, listeleme, kayıtlama işlemi yapılamamış olan kütüphanemizde ;kütüphane materyali özelliğini yitirmiş, edebi ve bilimsel değeri olmayan, güncelliğini yitirmiş, yıpranmış veya kaybedilmiş ve kayıt dışı kitapların ayıklama sayım, düşüm, listeleme ve kayıtlama işlemleri tamamlanmıştır. Bu çalışma sonunda kitap envanterimizde görünen 17.000 küsur kitap sayısı güncellenmiş, raflarımızda yeni yayınlar için yer açılmış, güncel yayınlar ve talep edilen diğer yayınlar ön plana çıkmış, Türkiye çapındaki bakanlık halk kütüphanelerinde kullanılmaya yeni başlanan KOHA Kütüphane Otomasyon Sisteminin kütüphanemizde de sağlıklı bir biçimde kullanılabilmesinin önü açılmıştır.

*Kütüphane üyelik işlemleri basitleştirilmiş, temin edilen araç ve gereçleri kullanarak (okuyucunun fotoğrafı da dahil olmak üzere) ürettiğimiz lamine kaplı renkli  kütüphane üye kartları üyelik işleminin sonunda okuyucuya teslim edilmektedir.

*Yeni bir süreli yayın okuma köşesi ve 60’lı yıllarda kütüphane işlerinde kullanılan, halkın ilgisini çekebileceğini düşündüğümüz bazı cihaz ve materyallerin sergilendiği sürekli bir sergi köşesi oluşturduk.

Temel Faaliyetler: Okumanın yaşı yoktur ama illaki okuma alışkanlığı ve okuma eyleminin içselleştirilmesi okullaşmanın ilk yıllarında başlar, biz kütüphaneciler de buradan yola çıkarak okul-kütüphane işbirliğinin öneminden bahsederiz. İlçe Halk Kütüphanesi olarak bu anlamda kütüphane-okul oryantasyon faaliyetlerimiz ilköğretim bazında devam etmektedir.

Projeler: İlçemizde belediye, halk eğitim ve bazı vakıfların düzenlediği özellikle resim sanatı ile ilgili kurslardan farklı olarak, halk kütüphanesi bünyesinde kurs formatının dışında özgür bir sanat atölyesi tarzında resim ağırlıklı bir sanat atölyesinin oluşturulmasını planlamaktayız. Temel araç gereç ve başlangıç malzemelerinin kurumumuzca karşılanması, mekan olarak kütüphane giriş katındaki salonun kullanılması ve başlangıçta haftada 1 gün cumartesi günleri, sonraları kütüphanenin açık kaldığı zamanlara yayılarak çalışması düşünülen sanat atölyesinin sanata ilgi duyan her yaştan kişilerin çalışabileceği, kütüphane ili bütünleşik bir sanat mekanı olması amaçlanmaktadır. Eğitici veya koordinatör ihtiyacının ise gönüllülük esasına göre temin edilmesi düşünülmektedir.

Tarkan ÇELİK / İlçe Halk Kütüphanesi Müdürü

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder