15 Ocak 2014 Çarşamba

GUINNESS REKORLAR KİTABI


GUINNESS REKORLAR KİTABI

Dünya rekorlarının listelendiği kitabın bizatihi kendisi, kitap baskı sektörünün en büyük başarılarından birini oluşturuyor. Her yıl yaklaşık 3,5 milyon Guinness Dünya Rekorları kitabı satılıyor. İlk kez 1955 yılında basılan kitap, 2004 yılında 100 milyonun üzerinde basıldı.

Guinness Dünya Rekorları Kitabı Üretim Danışmanı Patricia Magill, konu hakkında şunları söylüyor: “Eylül ortasında basılan kitabı, mümkün olduğunca çok ülkede aynı anda satışa sunmaya çalışıyoruz. Kitap genellikle Noel hediyesi olarak satın alındığından, yaklaşık üç aylık yoğun bir satış dönemimiz oluyor.” Kitap, 100’den fazla ülkede yayınlanıyor ve 25 dile çevriliyor. Esas olarak İspanya’nın Barselona kentinde basılan kitabın bazı nüshaları Almanya, Japonya ve Çin’de de basılıyor.

En çok Satılan Kitap
Guinness Rekorlar Kitabı, İngiltere’de, roman dışı kitap türlerinin satışlarını bir kez daha üst üste 12 hafta geride bıraktı. Magill, konuyla ilgili görüşlerini şöyle dile getiriyor: “İngiltere, pazarın yaklaşık üçte birini, Amerika Birleşik Devletleri ise diğer üçte birlik kısmını oluşturuyor. Geriye kalan satışlar ise diğer ülkelere yapılıyor. İngiltere'den başka, Almanya ve Kuzey Avrupa ülkeleri de bizim için önemli pazarlar.”

Çeviriler sayesinde yeni pazarlara da sunulan kitabın satışları yılda yüzde 510 oranında artıyor. Kırılan rekorlar, televizyon izleyicisinin de ilgisini çekiyor. Şirket, 1998 yılından bu yana kendi televizyon programını da yapıyor. Magill, “Televizyon programı kitabın pazarlama faaliyetlerini de destekliyor,” diyor.

Bahisle Gelen Fikir
Kitap fikri, 1950’li yılların başında ortaya çıktı. Guinness Bira Fabrikası Genel Müdürü Hugh Beaver, en hızlı kuşun hangisi olduğuna dair bahse girmişti. Ancak, elindeki kitaplarda cevabı bulamayan Beaver, benzer soruların başka yerlerde de tartışmalara yol açabileceğini ve dünya rekorlarının toplandığı bir kitabın çok işe yarayacağını düşündü.

Beaver, kitabı derleyip düzenlemeleri için, daha önce spor muhabiri olarak çalışmış Norris ve Ross McWhirter isimli ikiz kardeşleri işe aldı. İngiltere'de yayımlanan ilk baskı çok başarılı oldu. Bugün kitap, Londra’da yaklaşık 50 kişilik bir ekip tarafından hazırlanıyor. Ek olarak, örneğin doğal bilimlerle uğraşan ve şirket bünyesinde çalışmayan geniş bir danışman kadrosu da rekorları takip edip değerlendiriyor.

Eski rekorların kırılıp yenilerinin dahil edilmesinden dolayı, her yıl kitabın içeriğinin yaklaşık yüzde 80’i değişiyor. Rekor denemeleri ve teklifleri, şirketin web sitesi üzerinden kaydediliyor. Kabul edilen rekorların, hakem tarafından hükme bağlanabilir, ölçülebilir ve başkaları tarafından da kırılabilir olması gerekiyor.

Magill, şunları söylüyor: “Elimizde yaklaşık 50.000 kayıtlı dünya rekoru bulunuyor. Bunların 4.000’i her yıl kitaba dahil ediliyor. İnsanların her yıl dahil edilmesini bekledikleri çok sayıda rekor da bulunuyor. Okuyuculardan kapsamlı geri dönüşler alıyoruz. Yayınlanan sonuçlarla ilgili farklı düşünceler olabiliyor; ancak bu, bizim yeni rekorlarla ilgili bilgi aldığımızı gösteriyor.”

UPM Finesse de Rekorlar Arasında
Guinness Dünya Rekorlar kitabı, UPM kağıtlarına basılıyor. Satış Direktörü Julian Townsend, “Kitap, son 5 yıldır ağırlıklı olarak UPM Kymi fabrikasınca tedarik edilen Finesse kağıtlara basılıyor,” diyor. Townsend’in çalıştığı Denmaur In-dependent Papers şirketi, 1997 yılından beri Guinness Rekorlar Kitabı için kağıt temin ediyor. Kitapta UPM’nin de bir rekoru bulunuyor. UPM Finesse kağıt, 2007 yılının Mayıs ayında saatte ortalama 112,6 kilometre hızla kuşe kaplanarak bir dünya rekoruna imza attı. Ortalama hız, 24 saatlik kuşeleme süresi üzerinden hesaplanıyor. Guinness Dünya Rekorları, sürdürülebilir gelişme ilkelerinin yanı sıra, Avrupa Birliği’nin Eco-label sertifikasını da destekliyor. Bu özellikler, kitabın ilk sayfasında belirtiliyor.

İlginç Vitrin
 Londra’daki Guinness Dünya Rekorları merkez binasının giriş holünde, çeşitli dünya rekorlarına ait hatıra eşyalarının toplandığı bir vitrin bulunuyor. Ziyaretçiler, dünyanın en büyük ayaklarına sahip adamın 75 numaralı ayakkabısını, dünyanın en küçük adamı Çinli He Pingping’in ucu kıvrık terlikleriyle karşılaştırabiliyorlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder